Tegyünk Valami Értékeset Kengyelért (TeVÉK) Egyesület.
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Twitter
  • Youtube

December 10. Emberi jogi Világnap

 1948. december 10-én (62 éve)  fogadta el az ENSZ az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát a minden embert megillető alapvető jogokról. Az ENSZ 1950-ben hozott döntése értelmében a Nyilatkozat elfogadásának napját minden évben megünneplik világszerte. Ez a nap azért is fontos, mert az emberi jogok azok a jogok és szabadságjogok, amelyet minden ember születésétől fogva egyenlően megillet.


Hogyan is alakultak az emberi jogok története?

 Először is kezdjük az angoloknál, akik a jogokat 1215-ben kiadott Magna charta libertatumban, majd 1225-ben megújításában jelent meg. Majd 1628-ban létrejött a Petition of Rights, hogy törvényes ítélet nélkül senkit se lehessen bebörtönözni. Az 1689-es Bill of Rights a parlament jogainak biztosítását tartalmazta. 1689 a Jognyilatkozat megszületésének éve, mely mai napig érvényben van Nagy-Britanniában.
 Az Egyesült Államokban 1776-ban elfogadott Függetlenségi nyilatkozat tartalmazza az alapvető szabadságjogokat és az egyenlőség elvét.
 Franciaországban 1789 augusztus 26-án (francia forradalom után) az Alkotmányozó Nemzetgyűlés elfogadja az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát, ami mai napig fennmaradt. „Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.”
 Magyarországon a Kiegyezés (1867) után lendült fel az emberi jogok védelme. 1878-ban a Büntető törvénykönyv módosításával bevezették a személyes szabadság és sérthetetlenség elvét. 1895-ben törvény született a vallásszabadságról, 1914-ben pedig a sajtószabadságról. A II. világháború 1946 februán 1-jén a magyar országgyűlés döntést hoz a köztársasági államformáról, amely az 1946. évi I. törvénye, az emberi jogok védelmével foglalkozik. Az 1949-ben elfogadott szovjet típusú alkotmány általánosítva tartalmazta a legfontosabb szabadságjogokat.

Néhány fontosabb jogaink:

1. Mindegyikünk szabadnak született. Mindegyikünknek lehetnek saját gondolatai és elképzelései. Mindegyikünket azonos bánásmódban kell részesíteni.

2. Nincs megkülönböztetés

3. Mindegyikünknek joga van az élethez, és ahhoz, hogy szabadságban és biztonságban éljen.

4. Senkinek nincs joga bántani vagy kínozni minket.

5. Mindegyikünk fordulhat segítségért a törvényhez, ha nem bánnak tisztességesen vele.

6. Senkinek nem szabad a jó hírnevünket sérteni. Senki sem mehet be a lakásunkba, bonthatja fel a leveleinket vagy zaklathat minket vagy családunkat megfelelő ok nélkül.

7. Minden felnőttnek joga van akarata szerint megházasodni és családot alapítani. A férfiak és a nők mind a házasságban, mind azon kívül azonos jogokkal rendelkeznek.

8. Mindegyikünknek joga van abban hinni, amiben akar, és akarata szerint megválasztani vagy megváltoztatni a vallását.

9. Mindegyikünknek joga van egy otthonhoz, amit megengedhet magának; gyógyszerekhez, oktatáshoz, gyermekgondozáshoz, a megélhetéséhez elegendő pénzhez, és betegsége vagy öregsége esetén orvosi ellátáshoz.

10. A tanulás egy jog. Az általános iskolának ingyenesnek kell lennie, ahol az Egyesült Nemzetekről és arról kellene tanulnunk, hogy miként boldoguljunk másokkal. A szüleinknek joguk van megválasztani, hogy mit tanuljunk.

Sok olyan joga van az embernek, amit sajnos mások nem tartanak tiszteletben. Ne legyünk önzőek és vigyázzunk egymásra. Hiszen 30. Senki sem veheti el tőlünk ezeket a jogokat és a szabadságot!